Byaboken

Byaboken


Byaboken är en innehållsrik inbunden bok som på inte mindre än 445 sidor beskriver människor och fastigheter i Ljusvattnet och de omkringliggande byarna i Burträsks församling, Skellefteå kommun, Västerbottens län i Sverige.


Intresset för Ljusvattnet, dess historia och nuvarande tid, har alltid varit stort bland bybor och utflyttade. Därför har denna bok mottagits mycket positivt och är både önskad och efterlängtad.


Boken bygger till en del på intervjuer, levnadsberättelser, gårdshistoier och tusentals fotografier, allt producerat av Josef Nyström, mer känd under signaturen Don José. Men här finns även material från bland annat husförhörslängder, Bernhard Lindahls dagboksanteckningar, lagfarter från 1880 och bybors egna uppgifter. För att nu nämna endast ett fåtal av källorna.


Under 1900-talet skedde en utveckling på alla plan i byn. Vägar, skolor, mejeri, affärer och ett bönhus byggdes. Jordbruket genomgick stora förändringar. Företag bildades och föreningslivet blomstrade. Allt tack vare en blandning av speciella personligheter och gemensamma krafter.


Boken skildrar allt detta, människorna som möjliggjorde det presenteras i bild och text, både i arbete som i personliga sammanhang.


Husen är fotograferade av Roland Brännström och Nils Lundmark. Identifiering av äldre foton samt fotoredigeringar är gjorda av Nils Lundmark. Roland Brännström har bistått med text bl.a. om jordbrukets utveckling och sågarna. Elmer Wiklund har skrivit om emigranterna. Inger Bjurman och Carin Lundberg har varit med i planeringen och skrivandet sedan starten år 2004. Carin Lundberg har stått för utredningarna och texterna om fastigheterna.Att beställa boken


Du beställer boken genom att ringa eller mejla till

Carin Lundberg eller Nils Gustav Lundmark.


Boken kostar 250 kronor.

För frakt med Postnord tillkommer 69 kronor.


Kontaktuppgifter

Carin Lundberg

Telefon: 070-373 51 04

Mejl: carin_lundberg@hotmail.com


Nils Gustav Lundmark

Telefon: 070-317 74 44

Mejl: nilsg.lundmark@gmail.com